FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályosok számára a 2021/2022-es tanévre 
 
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola
 
 
OM azonosító: 035269/010 
Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. 
Telefon: (06-1) 261 8624, 261 8695, 262 08 77, 
Telefax: 261 8695/122 
E-mail: info@magyula.hu 
Honlap: www.magyulaiskola.hu 
Facebook: Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola
 
Nyitott kapuk: 
2020. november 09-13. délelőtt 10 órakor 
2020. november 16-20. délután 14 órakor 
 
Előzetes regisztráció szükséges az info@magyula.hu email címre írt levélben!
 
 
Kedves Érdeklődő! 
 
Az idén 118 éves Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola az ország egyik legnagyobb és legjobb kertészeti szakképző intézménye, ahol jeles kertészek, dísznövénykertészek, kertépítők és virágkötők szereztek szakképesítést. Tanulóink évről-évre kiemelkedő eredményeket érnek el a különböző szakmai versenyeken, többek között a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (kertész, dísznövénykertész, virágkötő és virágkereskedő, parképítő és -fenntartó technikus), Virágkötészeti Európa Kupán, Euroskills, Worldskills, stb. 
 
Az Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlatok, cseregyakorlatok, illetve az angol, német és francia nyelvoktatás elősegítik a nemzetközi szakmai bizonyítvány (Europass) megszerzését. 
 
A 2008-ban felújított, kellemes környezetben lévő, rendezett, világos, barátságos légkörű kibővített iskolánk, valamint tankertészetünk megfelelő alapokat nyújt diákjaink számára. 
 
2014-ben elnyertük az örökös ÖKO iskola címet, ennek szellemében az intézmény a környezettudatos magatartást és oktatást helyezi előtérbe. Az iskola regisztrált „Madárbarát kert” is. 
 
A két tornacsarnokunkban rendezett számos sportesemény és az iskolában működő természetjáró szakkör is biztosítja az aktív sportolás lehetőségeit. 
 
Nagy szeretettel várjuk a természetet, a szép környezetet, a növényeket szerető tanulókat, akik iskolánkban válnak a jövő kertész, kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó).
 
Az iskolatípusok kódjai: 
  • Technikum (Kertész technikus) 0054 – 5 évfolyamos technikumi képzés. 
 A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Kimenet 5 év után: Érettségi vizsga + technikusi végzettség. Az első 2 évfolyamon (9-10. osztály) ágazati alapoktatás zajlik. A 10. évfolyam ágazati alapvizsgával zárul, ill. ekkor történik a szakmaválasztás is. A gyermek a következő szakirányok közül választhat: Dísznövénytermesztő, Virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó. A következő 3 évfolyamon (11-13. osztály) a választott szakmának megfelelő szakirányú oktatásban vesz részt a tanuló. A 12. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsga tehető 3 tantárgyból (pl.: magyar nyelv és irodalom, matematika, valamint történelem). Az 5 év elvégzése után szerezhető meg az érettségi bizonyítvány és a technikusi oklevél. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít, amely a felsőfokú továbbtanulást segíti elő. Szakképzési ösztöndíj összege a tanulmányi eredmény függvénye.
 
  • Szakképzőiskola (Kertész) 0034 – 3 évfolyamos szakmai képzés. Az első évfolyamon (9. osztály) ágazati alapoktatás zajlik, amely ágazati alapvizsgával zárul. A 9. évfolyam elvégzésével (megfelelő tanulmányi átlag esetén, valamint igazgatói engedéllyel) lehetőség van a technikumba történő továbbtanulásra (átjárhatóság). A következő 2 évfolyamon (10-11. osztály) duális képzésben vesz részt a tanuló. A szakképzésben résztvevők ösztöndíjban részesülnek, melyet a 10. évfolyam után a szakképzési munkaszerződés vált fel. Kimenet 3 év után: Kertész szakmai vizsga. A szakmai képzés után 2 év alatt érettségi vizsga tehető, esti tagozaton. Szakképzési ösztöndíj összege a tanulmányi eredmény függvénye.
 
A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon is részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb. 
 
  • Orientációs osztály 0014 – 1 évfolyamos képzés Az orientációs, szakképzést előkészítő évfolyam a pályaválasztásban bizonytalan, az általános iskolát kompetenciahiányokkal befejező, magatartási zavarral, tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára jelent alternatívát. Olyan tanulóknak szól, akik befejezték az általános iskolát, de felzárkóztatásra szorulnak a további iskolai kudarcok veszélyének csökkentése érdekében. Célja, hogy a diákok a képességeikhez illeszkedő szakmaválasztás mellett a szakmatanuláshoz szükséges alapokat is megszerezhessék. Az orientációs osztályban a tanulók mentorálása, alapkészségeinek és kulcskompetenciáinak fejlesztése, pályaorientációjának elősegítése történik 4 rugalmas tanulásszervezési és személyre szabott oktatási formában. A program nem csak tartalmában, de módszereiben és szemléletében is eltér a klasszikus szakközépiskolai oktatástól. Az oktatás nem hagyományos tantárgyi keretekben, hanem projektszemlélet mentén történik. A cél az erősségek felszínre hozása, sikerélmény megélése. Az oktatók mentorszerepben vesznek részt az oktatásban. Az előkészítő év befejezését követően a diák képességei és érdeklődése alapján felvételi nélkül folytathatja tanulmányait a választott szakmában. Az orientációs évfolyamon tanuló fiatal szakképzési ösztöndíjra jogosult. 

 

A felvételi eljárás rendje 

  • 1. A 0054-es és a 0034-es kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, illetve a személyes elbeszélgetés alapján történik. 

 

  • 2. A 0014-es kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, személyes elbeszélgetés, illetve a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok szakértői véleménye alapján történik. 

 

Orvosi alkalmassági vizsga minden szakra szükséges!!! 

Minden jelentkezőt szeretettel várunk! 

Budapest, 2020. október 20.

 
 
 
 
Hajnal Sándor igazgató
 

Köszöntöm a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola honlapján!

Intézményünk több, mint 100 éves fennállása óta magas színvonalú oktatást biztosít kellemes környezetben, rendkívül széles képzési lehetőséggel, számos képzési formában valamint nemzetközileg elismert bizonyítványokkal. Odafigyelő hozzáállásunkkal és szakértelmünkkel igyekszünk mindig elérni tanulóink elégedettségét és mindig készséggel állunk régi tanulók, új érdeklődők rendelkezésére.

 

Elérhetőség

Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola OM 035269/010 Maglódi út 8.
Budapest
1106

(Bejárat az Olaj utca felől!)

Hétköznap 7:30 - 16:00
Telefon: 06 1 261 8695
06 1 261 8624
06 1 262 08 77
Fax: 06 1 261 8695 / 122
info@magyula.hu